Impact of Quantum Computing
Geplaatst op 11 september 2018Impact of Quantum Computing
We schrijven alweer de 50e editie van SMC050 en ook deze keer is het de organisatie gelukt om 2 interessante sprekers naar Groningen te halen.
Arian Stolk is onderzoeker bij QuTech https://qutech.nl/ – het quantuminstituut waarin TU Delft, Microsoft en TNO nauw samenwerken. QuTech behoort tot de wereldwijde top in Quantum Computing onderzoek. Bij Qutech werken ze niet alleen aan een Quantum Computer, maar ook aan het eerste quantumnetwerk ter wereld. In 2014 werd QuTech door de Nederlandse overheid gekozen als “nationaal icoon”, met de minister van Economische Zaken als ambassadeur.
Armand Stekelenburg is Quantum Computing expert bij IBM https://www.research.ibm.com/ibm-q/. Bij IBM hebben ze al universele quantum computers beschikbaar voor het bedrijfsleven, de wetenschap en andere geïnteresseerden.
Met veel passie heb ik vorig jaar het laatste boek van Dan Brown gelezen waar de lezer met een geavanceerde quantum computer teruggaat naar de oorsprong van de aarde. Als je het boek gelezen hebt, dan denk je iets van quatum techniek te begrijpen!
Oorsuizend verlieten we gisterenavond de zaal en ontredderd probeer ik in deze blog verslag te doen van hun verhaal. Complexiteit staat centraal deze avond maar door een helder voorbeeld gloort er wellicht toch nog licht.
De reken- en oplossende kracht van deze nieuwe computer techniek wordt door beide sprekers benadrukt en met name Arian slaagt er als onderzoeker goed in om het verschil uit te leggen tussen de traditionele bit techniek van nullen en enen en het geheim en de gedragingen van de Qubit. Zijn we gewend om te kijken naar de waarde van een bit, 0 of 1, bij een Qubit kan de waarde op basis van quantum mechanica ook een gecombineerde waarde aannemen waardoor de rekenkracht exponentieel toeneemt.
De grootste uitdaging is om het rekenproces stabiel te krijgen enerzijds en algoritmes te formuleren anderzijds om de uitkomsten te interpreteren. Arian probeert om aan de hand van een voorbeeld de zaal duidelijk te maken tegen welke problemen je aanloopt als je een casus voorlegt aan een quantum computer.
Je beste vriend zit vanavond in de zaal maar je weet niet waar. Je weet dat Arian hem eerder die avond een hand heeft gegeven en dat hij daarbij zijn hand aan de binnenzijde heeft gemerkt met blauwe verf! In de zaal zitten meer dan 200 bezoekers van SMC050. Met een traditionele computer moeten we alle handen apart controleren en zodra we de blauwe hand vinden weten we dat dat mijn beste vriend is. Bij een quantum proces worden alle handen in 1 keer gecontroleerd, waaruit de rekenkracht duidelijk naar voren komt. De vraag is alleen hoe geeft dit proces het juiste antwoord terug? Het algoritme dat het rekenproces aanstuurt, dient direct een signaal te geven zodra de blauwe hand langskomt, zodat deze waarde als antwoord naar voren komt.
Hiermee onderschrijven zowel Arian als ook Arman dat de kracht enorm is, maar dat het nog veel onderzoek vergt om de kracht te ontsluiten en stabiel te krijgen.
IBM Q stelt de gehele wereld in staat om complexe vraagstukken voor te leggen aan de quantum computers van IBM. Arman vertelt met verve over de vele cases die worden voorgelegd, vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld medicijnontwikkeling.
Zoals gezegd, was dit een van de meest complexe avonden in een lange reeks van SMC050 bijeenkomsten. De kracht van de Qubit is duidelijk neergezet. Een grote medische of wetenschappelijke doorbraak zal “de oorsprong” van Dan Brown wellicht dichterbij brengen.
Terug naar het overzicht